9. Sınıf Matematik Konuları

Mantık
Temel Kavramlar
Sayı Basamakları
Kümeler
Bölme Bölünebilme
Basit Eşitsizlikler
Eşitsizlikler
OBEB OKEK
Rasyonel Sayılar
Mutlak Değer
Üslü Sayılar
Kareköklü Sayılar
İstatistik
Çarpanlara Ayırma
Oran Orantı
Denklem Çözme
Problemler
Binom
Veri, Sayma ve Olasılık
9. Sınıf Çıkmış Sorular


Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler Konu Anlatım

Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler Konu Anlatım

Bu videoda öncelikle çarpanlara ayırma işlemlerinden ortak paranteze ayırma anlatıldı ve bolca soru çözüldü. Daha sonra ortak çarpan parantezine alaınamayan ifadeler için gruplandırarak çarpanlara ayırmanın nasıl yapılabileceğini anlattık. Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler videolu anlatım için devamını oku  yazısına tıklayınız.

Mutlak Değer Videolu Konu Anlatım

Mutlak Değer Videolu Konu Anlatım

Bu videoda öncelikle mutlak değer kavramından bahsederek mutlak değeri somut bir kartal balina örneğinden anlattık. Mutlak değerin aslında bir sayının 0'a olan uzaklığı olduğunu belirttik.Mutlak Değer videolu anlatım için devamını oku  yazısına tıklayınız.

Basit Eşitsizlikler Videolu Anlatım

Basit Eşitsizlikler Videolu Anlatım

Bu videoda öncelikle eşitsizlik kavramından bahsederek eşitsizliklerle ilgili 13 tane örneklerle birlikte kural verdik. Verilen kurallardan eşitsizliğin her iki tarafına aynı sayı eklenir veya çıkarılırsa eşitsizliğin yön değiştirmeyeceğinden aynı şekilde de pozitif bir sayı ile çarpılırsa veya bölünürse de eşitsizliğin yön değiştirmeyeceğinin belirttik. Negatif bir sayı ile eşitsizliğin her iki tarafı çarpılırsa veya bölünürse eşitsizliğin yön değiştireceğini belirttik. Basit Eşitsizlikler videolu anlatım için devamını oku  yazısına tıklayınız.

Rasyonel Sayılar Videolu Konu Anlatım

Rasyonel Sayılar Videolu Konu Anlatım

Bu videoda öncelikle rasyonel sayıların tanımını yaparak pay ve paydadan payın "0" olabileceğin fakat paydanın "0" olmayacağından bahsettik. Daha sonra iki rasyonel sayının eşit olabilmesi için içler dışlar çarpımı yapıldığında eşitliğin sağlanması gerektiğinden bahsettik. Rasyonel Sayılar videolu anlatım için devamını oku  yazısına tıklayınız.

 

 

OBEB EKOK Videolu Konu Anlatım

OBEB EKOK Videolu Konu Anlatım

Bu videoda EBOB ve EKOK konularından EBOB'un tanımıyla konuya başladık. EBOB'un iki veya daha fazla sayıyı bölen en büyük sayının EBOB ile ifade edildiğinden bahsettik. Daha sonra EKOK'un iki veya daha fazla pozitif tamsayının ortak katlarının en küçüğü olduğundan bahsettik. Yani EKOK verilen sayıların bölebildiği en küçük sayı olduğunu belirttik.OBEB (Ortak Bölenlerin En Büyüğü) ve OKEK (Ortak atların En Küçüğü) videolu anlatım için devamını oku yazısına tıklayınız.

Bölme Bölünebilme ve Asal Sayılar Videolu Anlatım

Bölme Bölünebilme ve Asal Sayılar Videolu Anlatım

Bölme Bölünebilme ve Asal Sayılar videolu anlatımdır. Bölme Bölünebilme ve Asal Sayılar konusunun yıllara göre çıkmış soru dağılımları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiye ve videolu konu anlatımımıza erişmek için devamını oku linkine tıklayınız.

Sayı Basamakları Videolu Anlatım

Sayı Basamakları Videolu Anlatım

Bu videoda öncelikle basamak ve basamak değeri kavramlarının tanımını verdik. Onluk sistemde her basamağın sağındakinin 10 katına eşit olduğunu olduğunu söyledik ve sayıları çözümleyerek basamaklarına ayırdık.Sayı basamakları ve taban aritmetiği videolu anlatım için devamını oku yazısına tıklayınız.

Tamsayılar Ardışık Sayılar Faktoriyel Videolu Konu Anlatım

Tamsayılar Ardışık Sayılar Faktoriyel Videolu Konu Anlatım

Bu videoda öncelikle Tamsayı tanımını vererek pozitif tamsayı, negatif tamsayı ve "0" ın birleşimin tüm Tam Sayılar kümesini oluşturduğunu söyledik.Soruları çözerken sorunun başında verilen doğal sayı, rakam, reel sayı gibi ifadelere dikkat edilmesi gerektiğini söyledik. Tamsayılar Ardışık Sayılar Faktoriyel Videolu Konu Anlatım için devamını oku  yazısına tıklayınız.

Temel Matematik (Kesirler, Ondalıklar, Yüzdelikler,  Oran ve Orantı)

Temel Matematik (Kesirler, Ondalıklar, Yüzdelikler, Oran ve Orantı)

Temel Matematik (Kesirler, Ondalıklar, Yüzdelikler, Oran ve Orantı) videolu konu anlatım

Polinom, Binom, Seriler İçeren Haftanın Sorusu

Polinom, Binom, Seriler İçeren Haftanın Sorusu

Poliom, binom, seriler içeren haftanın sorusunu çözmek için çok yönlü düşünmek gerekecek.Öncelikle P(x) i (1-x) ortak parantezine alınız ve üsleri aritmetik artan terimlerin toplamı formülünü uygulayınız.Gerisi (x-1) i yerine koymak ve binom açılımından x2 li terimin katsayısını bulmak

9. Sınıf Çözümlü Çıkmış Sorular

9. Sınıf Çözümlü Çıkmış Sorular

ÖRNEK 1: Üç basamaklı 4AB sayısı, iki basamaklı BA sayısının 13 katından 7 fazladır.

Buna göre, BA sayısı kaçtır?

A) 19 B) 25 C) 27 D) 29 E) 32

(ÖSS - 1999)

ÇÖZÜM 1: Verilenleri işleme dönüştürelim,
(4AB) = 13(BA) + 7
⇒ 400 + 10A + B = 13 (10B + A) + 7
⇒ 400 + 10A + B = 130 B + 13A + 7
⇒ 393 = 129B + 3A

Obeb-Okek İle İlgili Sorular

Obeb-Okek İle İlgili Sorular

1. a ile b aralarında asal sayılardır. OKEK(a,b) – OBEB(a,b)=59 ise min(a+b)=?

2. 72, 96 ve 120 sayılarının üçünü de tam bölen kaç tane doğal sayı vardır?

3. a≠b≠c OBEB(a,b,c)=15 ise min(a+b+c)=?

4. a≠b≠c OKEK(a,b,c)=120 ise max(a+b+c)=? min(a+b+c)=?

5. OBEB(a,b)=10, OKEK(a,b)=300 a+b toplamı asağıdakilerden hangisi olamaz?

A) 310 B) 170 C) 130 D) 110 E) 90

2010  9. Sınıf Ygs Matematik Soruları

2010 9. Sınıf Ygs Matematik Soruları

Daha önce 9. sınıflara yönelik hazırladığımız 9. sınıf çıkmış çözümlü sorular isimli makalemizde 2010 yılına ait sorular bulunmadığından bu makelemizi hazırlamaya gerek duyduk. Bu makalemizde 9. sınıfta görülen sayı kavramı, basamak analizi, rasyonel sayılar, üslü sayılar, köklü sayılar ve çarpanlara ayırma(10. sınıf konusu) konularına yer verilmiştir.

Histogram ve Merkezi Eğilim Ölçüleri

Histogram ve Merkezi Eğilim Ölçüleri

Araştırma yapılarak verilerin toplanması, toplanan verilerin analiz edilmesi ile ilgili yöntem ve teknikleri inceleyen bilim dalına istatistik  denir.İstatistik çalışmaları sonucunda elde edilen bilgiler tablo ya da grafik üzerinde gösterilebilir. Böylece bilgileri görsel biçimde görüp daha kolay yorumlayabiliriz.

 

Makelenin devamında bu konu ile ilgili detaylı bir döküman bulabilirsiniz.

Kümeler 9. Sınıf Yazılıya Hazırlık

Kümeler 9. Sınıf Yazılıya Hazırlık

Kümelerle ilgili yazılıya yönelik hazırlanmış süper bir döküman. Kolaydan zora doğru giden bir yapıya sahip. Özelikle küme problemleri üzerine farklı soru tarzları verilmiştir.

Tamsayılar Konu Anlatım

Tamsayılar Konu Anlatım

Tamsayılar

Z = { ….., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, ……} kümesinin her bir elemanına tamsayı denir. Burada, Z+ ={1, 2, 3,......} kümesine, pozitif tamsayılar kümesi denir. Z- ={......, -3, -2, -1,} kümesine, negatif tamsayılar kümesi denir. Sıfır tamsayısı, pozitif veya negatif değildir. Yani işaretsizdir. O halde, Z=Z- U Z+ U {0} ifadesi yazılabilir.

TAMSAYI ÇEŞİTLERİ

ÇİFT SAYI – TEK SAYI

n bir tamsayı olmak üzere, 2n genel ifadesiyl