Sevgili Gençler,
Sizler, 15 Haziran Cumartesi ve 16 Haziran Pazar günü saat 10.15 ‘de merkezi olarak yapılacak olan YKS’ye (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavına) gireceksiniz. Bu sınavlardan ilki TYT (Temel Yeterlilik Testi) olacak olup 135 dakika sürecektir. Diğer sınav olan AYT (Alan Yeterlilik Testi) sınavı 180 dakika olacak olup 16 Haziran'da 10:15 de başlayacaktır. Ayrıca YKS 3. oturum Yabancı Dil Testi (YDT) sınavı 16 Haziran 2019 tarihinde saat 15:45'te başlayacak. Sınav süresi ise 120 dakika olacak.
Milyonlarca öğrencinin katılımıyla gerçekleşecek olan 2019 YKS sınav baraj puanı resmi açıklamalar çerçevesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavın barajını geçmek için en az TYT'de 150'yi geçmek, Alan Yeterlilik Testi’ndeki (AYT) 180’i geçmeleri gerek. Yani öğrenciler girdikleri sınavda TYT'den 15 net AYT’den 20 net yapmak zorunda.
Sınav öncesinde, sınavda ve sonrasında yapacaklarınız konusunda sizlere birkaç önerimiz var.
SINAV ÖNCESİ
- Sınav gününe kadar sınav konularının listelenip eksik görülen veya anlaşılmayan konuların, etüt takviyeleri ile bir an önce telafi edilmesi gerekmektedir. Derslerde işlenen konular ile ilgili bol bol soru çözülmeli ve günlük ders çalışma programı hazırlanmalıdır.
- Konu tekrar çalışmalarını son güne kadar sürdürebilirsiniz. Unutmayınız ki yanlış yaptığınız her sorunun doğrusunu öğrenmeniz size gerçek sınav öncesi bir anahtar ipucu sağlar.
- Sınav öncesindeki birkaç gün sağlığı bozabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durmaya çalışınız.
- Sınav arifesinde deşarj olma ve gezme adına sınavı olumsuz etkileyecek gezintilerden kaçınınız.
- Sınav arifesinde günü dinlenerek ve rahat bir ortamda sevdiğiniz şeyler yaparak geçirmeye çalışınız.
- Sınavdan önceki gün sınav motivasyonunuzu bozacak televizyon programlarından, aile ve arkadaş konuşmalarından uzak durmaya çalışınız.
- Sınav başarısı için dikkat ve konsantrasyon önemlidir. Bu anlamda uyku düzeninin sağlanması sınavdaki başarınızı arttıracak, dikkat hataları yapmanızı önleyecektir. Ayrıca en az bir hafta öncesinden aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya alışmanız sınavdan bir önceki gece de zorlanmadan uyumanızı sağlayacaktır.
- Sınavdan bir gece önce ‘’Erken yatmam gerekiyor.’’ düşüncesine kapılmayın. Her zaman yattığınız saat, uyku için alışık olduğunuz saattir. Bu yüzden o saatte yatağa girmeye özen gösterin. Uyumanızı kolaylaştırmak adına herhangi bir sakinleştirici ilaç almayın.
- Gerginlik hissediyorsanız kaslarınızı gevşetme egzersizleri yapmanız faydalı olacaktır. Önce sağ eli öne uzatıp sıkıp bırakmak, sonra sol el, sonra da tüm vücudu gerdirmek, vücuttaki laktik asit dengesi bozulduğu için sizi rahatlatacaktır.
SINAV SABAHI
- Sınavın başlama saatini ve sabah hazırlığını dikkate alarak biraz erken uyanın.
- Sınav sabahı iyi bir kahvaltı yapmaya özen gösterin. Zihni açar diye midenizi bozacak yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Önceki kahvaltılarınızda yediğiniz yiyecekleri tercih edin.
- Sınavda sizi sıkmayacak rahat giysiler giymeyi tercih edin.
- Telaşa kapılmadan, sakin bir şekilde son hazırlıklarınızı gözden geçirin.
- Sınava giderken kalem, silgi, kalemtıraş gibi araçlarınızı, kimliğinizi ve fotoğraflı sınava giriş belgenizi son kez kontrol edin.
- Sınav yerine geç gitmeyin. Sınav saatinden yarım saat öncesinde sınav yerinde bulunmanız uygundur.
- Sınav salonuna girmeden önce yanınızdaki kişilerle ve diğer adaylarla sınav hakkında konuşmayın. Sınavdan önceki dakikalarınızı sakin geçirmeye çalışın.
SINAV SIRASINDA
- Sınavın başlamasından itibaren ilk 15 dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava alınacaktır. Geç gelen öğrenciye ek süre verilmeyecektir.
- Sınavın ilk 30 dakikası tamamlanmadan ve sınav bitimine 15 dk kala öğrenciler sınav salonundan çıkamayacaklardır.
- Dağıtılan optik formdaki basılı bilgilerin size ait olup olmadığını kontrol edin. Hemen kitapçık türünüzü optiğinize kodlayın. Soru kitapçıkları A,B,C,D olmak üzere dört ayrı türü olacaktır.
- Soru kitapçığı dağıtıldıktan sonra kitapçığı inceleyin, eksik ya da hatalı sayfa olup olmadığına dikkat edin. Eksik sayfa veya çıkmamış soru varsa mutlaka görevlilere söyleyerek değiştirin.
- Sınav esnasında vücudunuzda heyecan belirtileri hissederseniz bu belirtilerin sınavın başlarında normal olduğunu düşünün. Bu hafif heyecanın sınava daha iyi konsantre olmanıza katkıda bulunacağını ve sınava giren her öğrenci gibi bu heyecanı sizin de hissettiğinizi kendinize hatırlatın. Heyecanı kendinize yasaklamayın.
- Sınava başlamadan önce her şeyi unuttuğunuz duygusuna kapılabilirsiniz ancak bu geçici bir durumdur. Sınava başladığınızda, birkaç soru yanıtladıktan sonra bu durum ortadan kaybolacaktır.
- Çok gerginleşirseniz birkaç nefes egzersizi yapmak rahatlatır, kaygıyı azaltır. Burnunuzdan nefes alıp, yavaşça ağzınızdan verebilirsiniz.
- Soru kökünü dikkatli okuyun. Yanlışların çoğu soruyu iyi anlamamaktan kaynaklanmaktadır. Genelde olumlu soru cümlelerine alışkın olan sizler, olumsuz soru kökünü olumlu gibi okuyabilir ve çözebileceğiniz bir soruyu yanlış yanıtlayabilirsiniz.
- Öncelikle iyi bildiğiniz soruları yanıtlayın. Yeteri kadar kavrayamadığınız soru üzerinde durmayın. Zorlandığınız soruları ikinci tura bırakın.
- Bazı sorular, özellikle uzun sorular ilk bakışta zor görülebilir. Ancak uzun sorular iyi açıklanmış sorulardır ve iyi okunduğunda sanıldığı kadar zor olmadığı görülür. Bu nedenle uzun sorulardan korkmayın. Paragrafı ya da parçayı okumadan önce soruyu okuyun. Böylece paragrafı ya da parçayı, hangi sorunun yanıtını aramak için okuduğunuzu bilerek birden fazla okuma gereği duymazsınız.
- Doğru cevabı bulduğunuzu sanarak diğer seçenekleri hiç okumamak çoğu zaman hata yapmanıza neden olabilir.
- Çözemeyeceğiniz soruların da çıkabileceğini unutmayın ve bu tür sorularla karşılaştığınızda, güvensizlik duygusuna kapılmadan bir sonraki soruya geçin. Sınava başladığınızda bazı soruları ilk anda çözemeyebilirsiniz. Bu moralinizi bozmamalı. Size zor görünen sorular birçok kişiye de zor görünebilir.
- Çok zor bir soruyla uğraşacağınız sürede, daha fazla kolay soruyu çözmeniz puan açısından size çok büyük getiri sağlayabilir.
- Yanıtından emin olmadığınız sorularda şıkları mümkün olduğu kadar elemeye çalışın. Yine de doğru cevabın hangisi olduğundan emin değilseniz soruyu işaretlemeyin. Unutmayın sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürecektir.
- Kaydırma yapmamak için optik formda boş bırakılmış soru numaralarını kitapçık ve optik formda eşleştirerek işaretleyin.
- Başka öğrencilerin kaç soru yanıtladıkları ile ilgilenmeyin. Onlar soru atlayarak da yapıyor olabilirler. Önemli olan sizin kaç soru yanıtladığınızdır.
- Dikkatinizin sınav boyunca kesilmemesi mümkün değildir. Zaman zaman zihninizin dağıldığını hissedersiniz, soruyu tekrar tekrar okuma gereği duymaya başlarsınız. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bir süre kalemi bırakın, gözlerinizi kapatın ve derin bir nefes alın. 10-15 saniyelik bir dinlenme egzersizi, sınava tekrar dikkatinizi vermenize yardımcı olacaktır.
- Zorunlu olmadıkça sınav süresi bitmeden cevap kâğıdınızı verip çıkmayın. Sınavınız bitse dahi biraz dinlenip sadece şüphe duyduğunuz soruları gözden geçirin. Çok emin olmadıkça ilk verdiğiniz yanıtı değiştirmeyin.
- Sınavın en sonunda mutlaka optiğiniz ve kitapçığınızı karşılaştırıp cevaplarınızı bir kez daha kontrol
Yorumlar0
Henüz Yorum Yapılmamış.Yorumlarınızı bekliyoruz
Yorumlarınızı Bekliyoruz
Yorum Yazın
Yorum Yapın