Gençlerin yazılımı öğrenme ve gelecekte yazılımcı olma konusunda ilgileri her geçen gün artmaktadır. Bu hususta da gerek udemy tarzı videolu eğitim platformaları olsun gerek youtube olsun eğitimciler yazılım konusunda bir çok içerik üretmektedir. Devletimiz de bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirme konusunda kararlılığını ortaya koymuş ve bazı girişimlerde bulunmuştıur.
Gençlerimiz de doğru kaynaklardan yazılımı öğrenebilmek adına araştırmalar yapmaktadır. Peki 1 Milyon Yazılımcı Projesi Nedir? açıklayalım o zaman.
BTK Akademi 1 milyon istihdam projesi maliye bakanlığının ülkemizdeki nitelikli yazılımcı ihtiyacını karşılamak üzeri geliştirdiği bir projedir. 1 milyon yazılımcı projesi kapsamında kursiyerler algoritma, big data, bilgisayar programlama, block chain, iş zekası, office programları, oyun programlama, siber güvenlik veri tabanı ve web programlama alanında dersler yer almaktadır. Bu projeden yararlanmak için öncelikle https://1milyonistihdam.hmb.gov.tr/ adresinden kayıt olmanız ve özgeçmiş doldurmanız gerekmektedir. Kayıt olurken yazacağınız mail adresi güncel mail adresiniz olmalıdır. Çünkü vermiş olduğunuz mail adresine aktivasyon maili gelmektedir. Yanlış bir mail adresi vermeniz durumunda kaydınız gerçekleşmez ve hakkınız yanar. Özgeçmişinizi doldurduktan sonra eğitimlere katılabilirsiniz. Bunun için https://www.btkakademi.gov.tr/portal/ adresine 1 milyon istihdam ile giriş yaparak eğitimlere katılabilirsiniz. Tamamladığınız her eğitim ve başarı durumunuz 1 milyon istihdam hesabınızdaki özgeçmişinize otomatik olarak yansıyacaktır.
Aldığımız sertifikalar ne işimize yarar ne gibi iş olanakları sunar ?
Türkiye'de sınırlı sayıda yazılımcı bulunması nedeniyle yazılımcılar bir projede; sistem analisti, sistem test uzmanı, proje yöneticisi, tasarım uzmanı, güvenlik uzmanı gibi birçok görevi aynı anda yürütmek zorunda kalıyor. Ve firmalarımız bu alanlarda çalıştıracak insan kaynağı bulamamaktan yakınıyor.
Eğitimleri tamamladıkça almış olduğunuz sertifikalar 1 milyon istihdam hesabınızdaki özgeçmişinize otomatik olarak yansıyacaktır. Almış olduğunuz eğitimler ve başarı durumunuz özgeçmişiniz ile birlikte firmaların CV havuzuna düşecektir. CV havuzundan firmalar aradıkları ihtiyaca göre sizinle iletişime geçerek istihdam sağlayabilecektir. Tabi burada sadece almış olduğunuz eğitim değil özgeçmişinizde yer alan mezun olduğunuz bölüm yada kurslarda size referans olacaktır.
Kendimizi geliştirmek ve ilerletmek için videolar yeterlimi?
Kendinizi yazılım alanında geliştirmek için sadece videolara bağlı kalmanız yetmez. Eğer yolun başındaysanız bir eğitim seti video serisinin tamamını bitirmenizi öneririm. Bunu yaparken diğer derslerin videolarını da paralel olarak yürütmenizi önermem. Videoları izlerken sizinde aynı anda uygulamanız önemlidir. Yani belki 1 video 45 dk ise sizin o videodaki örnekleri yaparken en az 90 dakika o derse ayırmanız iyi olacaktır. Takıldığınız bir yer olursa eğer internetten o konuyu araştırınız eğer mümkünse konuyla alakalı kitap yada pdf edininiz. Örneğin C# eğitimi alıyorsanız bilge adamın internette yer alan C# kaynaklarından yada Pusula yayıncılığın her yönüyle C# kitaplarını satın alabilirsiniz. Ayrıca eğitimlerin içeriğine tıkladığınızda bazıları size dokümanda sunmaktadır.
Yazılımı hiç bilmeyenler ya da az bilgisi olanlar bunu başarabilir mi temel oluşturmak için yeterlimi?
Yazılım dili öğrenmek aslında çok zor değildir. Önemli olan öğrendiğiniz yazılım dilini kullanarak algoritma yazabilmeniz ve bir probleme yazmış olduğunuz program ile çözüm üretebilmenizdir. Örneğin boy kilo endeksi hesaplayarak insanların ideal kilo da olup olmadığını gösteren bir programı kendi başınıza yazabiliyorsanız yolun büyük kısmını halletmiş sayılırsınız. Tabi bu o kadar kolay değildir. Bunun için öncelikle algoritma temelinizin oluşması şarttır. Yeni başlayanlar için önceliklerini algoritma derslerine vermeleri daha isabetli olacaktır. Özellikle üzerinde bulunduğumuz yaz aylarında eğer ki gününüzün yarısını eğitimlere ayırabilirseniz emin olun yazın sonuna doğru bir temeliniz oluşacaktır. Burada önemli olan vazgeçmemeniz ve kendiniz bu eğitimlere vermeniz.
Videoları ilgi alanımıza göre hangi sıra ile öğrenmeliyiz Nereden başlamalıyız ?
Eğer ki daha önce hiç yazılım deneyimiz olmadıysa Engin DEMİROĞ’un C# dersi veya Zafer CÖMERT’in Algoritma Tasarımı derslerinden başlayabilirsiniz. Biraz daha zorlayıcı anlatmasına rağmen özellikle Engin DEMİROĞ’un dersini tavsiye edebilirim. Eğer hiç yazılım deneyiminiz olmadıysa Zafer CÖMERT’in dersi daha uygun olacaktır. Bu dersleri tamamlamanız oldukça uzun zamanınızı alacaktır. Eğer gününüzün büyük bölümünü bu derslere ayırır ve tamlarsanız Sadık TURAN’ın Sıfırdan İleri Seviye Python Programlama dersinide bitirmeniz size iyi bir yazılımcı olmanız yolunda sağlam bir temel atacaktır.
Yorumlar2
Hello World
Yorumlarınızı bekliyoruz
Yorumlarınızı Bekliyoruz
Yorum Yazın
Yorum Yapın