Matematik Nasıl Çalışılır?
Öss sınavına gireli 3 yıl oldu.İlk girişimde Ege Matematik Bölümünü kazandım.Keşke bir kez daha hazırlansaydım dediğim çok oldu kendime.Ailem ve dershane öğretmenlerim de tekrar hazırlanmam konusunda hem fikirdi ama bir yıl daha hazırlanmayı göze alamadım.Çok zor bir hazırlık dönemi geçirmiştim ve tekrar aynı zorlukları yaşamak istememiştim.
Matematiği çok seviyorum ve elimden geldiğince matematiğe nasıl çalışabileceğiniz konusunda fikirlerimi paylaşacağım.Öncelikle matematik okumayla halledilebilecek bir ders değildir.Okurken ellerde çalışacak.Konunun püf noktalarını kendimize göre notlar alarak anladıklarımızı kağıda aktarmalıyız.Özellikle birden fazla konu anlatımlı kitaptan çalışarak anladıklarımızı pekiştirmeliyiz.En büyük tavsiyem bol dökümanla çalışmanız.Ama soru çözdüğünüz kitap kaliteli soruları olan bir soru bankası olsun.O kitabı en baştan başlayarak bitirin.Çünkü bütün soru tiplerini o kitapta zaten göreceksiniz..
Yapamadığınız soruları da hocalarınıza sorarak konuyla ilgili çıkabilecek tüm soru tiplerini görmüş ve çözmüş olacaksınız.Pekişmesi açısından çözdüğünüz testleri tekrar çözün.
Matematik sadece dinleyerek öğrenilecek bir ders de değildir.Mesela hocaya yapamadığınız bir soruyu sordunuz ve hoca soruyu anlatarak çözdü.Belki o an için çözümü anladınız ama sonuçta o soruyu siz çözmediniz ve çözebileceğinizden de emin değiliz.Hocanızın çözdüğü soruyu daha sonra tekrar kendiniz çözmeye çalışın.Bakalım gerçekten anlamış mısınız?
Yapabildiğiniz soru tiplerini tekrar tekrar çözmek size bir fayda sağlamaz.Ama yapamadığınız soruların çözümünü araştırmak size çok fayda sağlıyacaktır.Bu yüzden çok soru çözmek değil verimli soru çözmek gerekiyor.Bunun için de kaliteli bir tane soru bankası kitabı size yetecektir.Bazı konular için hala eksik olduğunuzu hissediyorsanız tabiki başka kaynaklardan soru çözmeniz gerekebilir.Benim her dersle ilgi zor soruları olan soru bankası kitaplarım vardı.O kitapların tüm sorularını çözerek girdim öss sınavına.Kitaplardaki tüm soruların çözülmüş olması bana güven verdi.
Konu anlatımlı kitaplarınızın çeşitliliği fazla olmalı.Ne kadar fazla bilgi kaynağınız olursa o kadar iyi olur sizin için.
Son tavsiyem anlamadığınız konuyu atlamayın.Anlayıncaya kadar savaşın.Eğer anlamadan diğer konuya geçerseniz ilerleyen zamanlarda tekrar aynı konuya dönmeniz gerekecek ve eski bildiklerinizin hafızanızdan silindiğini göreceksiniz.Belki konuyu anlamak için 2 hafta uğraşmıştınız ve 1 hafta daha çalışmanız yetecekti ama konuyu atladığınız için 2 haftalık çalışmanız boşa gitmiş olacak ve konuya 0 dan başlamanız gerekecek.
Bu yazdıklarım bana ait düşüncelerdir.Ben bana göre doğru olanları yazdım.Sizlerin kendi doğrularınızı edinmenizde faydalı olmaya çalıştım.
Saygılarımla…Deniz TANIR.
rabia
düşüncelerine katılıyorum matematik ile çok cebelleştim ama bu dediğin tarz da çalışmaya başlamakla matematiği öğrenebildim öğretmenimde böyle öğütlemişti o zaman ama bi tek sorunum var şimdi zaman konusunda yavaşım sınavlarda bilmediğim için değil yetiştiremediğim için kaybediyorum....
matcolik
#rabia ya yanıt: Bu sorununuzu sınavlarda belirleyeceğiniz stratejiler ile çözebilirsiniz.Deneme sınavlarında hangi testen başlayacağınıza ve nasıl devam edeceğinize çok iyi karar vermelisiniz.Ayrıca yapamadığınız veya zorlandığınız sorularda zaman kaybetmekten kaçınmalısınız.Çünkü kaybettiğiniz zaman sınav içi performansınızı olumsuz etkileyecektir.Bu yüzden elinizden geldiğince soruların hepsini çözmeye çalışıp kalan zamanda da yapamadığınız sorulara dönmelisiniz.Size başarılar diliyorum.
Rürup Rente
selam ben senay, gercekten super bir site, eger facebook veya twitter varsa eklemek isterim...
matcolik
http://www.facebook.com/pages/matematik-ve-geometri-videolu-konu-anlatim/134303763262356?ref=ts
rabia
çok tsk ederim dediklerinizi uygulamaya çalışıcam... buarada farkettim de size sen diye hitap etmişim önceki yorumda affedin saygısızlık değil dikkatsizlik... çok güzel bi site paylaşımlarınız için teşekkürler..
rabia
merhaba...size bi sorum olacak ben bankacı olmak istiyorum ve banka sınavına girmiştim geçen yıl 70 almıştım ancak 15 matematik sorusuna bakamamıştım ortalama 80 almam lazım ve üstte de yazdığım gibi soruları yetiştiremiyorum banka sınavında temel matematik yanı sıra mantık soruları var ve bu soru tipleri de siz daha iyi bilirsiniz çok vakit harcatır bana tavsiye edebileceğiniz mantık sorusu içerikli bi kitap var mı? büyük şehirlerden birinde yaşamıyorum doğuda yaşıyorum o yüzden inceleyebileceğim bi mecmua yok fikir verirseniz çok sevinirim... şimdiden tşk ederim
matcolik
18 23 13 19 11 18 ? Yukarıdaki sıralamada soru işaretinin yerine ne gelmelidir? a) 28 b) 26 c) 13 d) 12 e) 10 Cevap:D Mantık soruları bu şekilde mi? Sınavda mantık sorularının bazıları çok kolaydır bazıları çok zor.Size tavsiyem zor olanlarla zamanınızı fazla harcamayın.Çünkü kolaylara zamanınız kalmayabilir. Bu yıl bankacılık sektöründe işe alım geçen senelere göre çok fazla.Geçenlerde bir tanıdığımın başvurduğu pozisyona 3 kişi lazımmış ama 2 kişi başvurmuş.TAbi doğal olarak işe alındı.BEnce bu yıl şansınız geçen seneye göre yüksek olacaktır.Ayrıca işe alım duyurularını takip etmelisiniz.
rabia
evet bu şekilde sorular ama daha uzun bi kompozisyon şeklini alan sorular da olabiliyo.... bu şekilde soru şekli barındıran kitap sormuştum kusura bakmayın rahatsız ediyorum belki ama affedin
rabia
kitap ismi vermek reklama girer bu yüzden yardım etmiceksiniz değil mi:)neyse ben bi şansımı deneyeyim istedim...değerli zamanınızdan ayırdığınız için tüm kalbimle tşk ederim...son olarak matematikçilerin hayat hikayeleri çok ilgimi çekti iyi bi matematikçi aslında iyi bi sanatçı da aynı zamanda hem müzik hem resim hem matematik aslında bunların hepsi yeteneği tasarrufunda olan kimseler matematik bilimciymiş peki o zaman lisede öğrencilere bölüm seçtirmek sağlıklı mı...yazınızın tamamını okuyunca bunu düşünmeye başladım...
matcolik
#rabia ya yanıt: Paragrafı verip altında 3-4 tane soru mu oluyor?Eğer öyleyse yargı yayınlarının ales matematik kitabını incelemenizi tavsiye ederim.Ayrıca site içinde bankacılık matematik soruları adında bir kategori açtım.Bu kategoriye çözümlü bankacılık matematik soruları koyacağım.Umarım faydası olur. Aslında matematik bölümü ve diğer fen fakültesi altında bulunan bölümler asıl amaçlarını gerçekleştiremiyor.Dediğiniz gibi lise çağlarında bu tarz bölümlere öğrenciler tercihlerini yapıyor.%90 ı da bölümün amacını bilmiyor.Fen fakültesinin amacı bilim adamı yetiştirmektir.Eğer taban ve tavan puanlara bakarsanız puanların çoğu fakülteye kıyasla ne kadar düşük olduğunu görürsünüz.Oysa ki bu bölümlere puanı yüksek olanlar girmeli ve girenler de bilinçlenmiş kişiler olmalı.FEn fakültesi okumak kolay değildir ama fen fakültesine girmek kolaydır.Zaten çoğu öğrencide 2. yılında okumaktan vazgeçip tekrar hazırlanmaya başlıyor.Eğer lise çağlarında bunlar anlatılsaydı bu öğrencilerinde 2 yılı heba olmayacaktı.Bu konuda ülkemiz gerçekten sorun yaşıyor.Size sonuna kadar katılıyorum.
rabia
tekrar merhabalar...öncelikle yazdıklarımı ilgiye değer bulmanız ve bankacılık matematiği ile ilgili bi bölüm oluşturmanız beni çok mutlu etti size sonsuz şükranlarımı sunuyorum...Buarada geçen yıl girdiğim banka sınavı ile ilgili sorular bende mevcut oluşturduğunuz bölüme bi katkım olabilirse mail olarak yollayabilirim..Lisede bölüm seçtirme konusuna gelince acı hatıramdır ailem istedi diye sayısalı seçtim mutlu olmadım derslerden koptum baya zayıf getirdim bunu görünce eşit ağırlığa geçmeme razı oldular hem geçmiş yılın fizik kimya vs zayıflarını vermek zorunda kaldım hemde bölüm değiştirmeyle ilgili fark dersler başıma dert olmuştu yanlış hatırlamıyorsam lise sonda geçmiş yıla ait toplam 9 tane ders verdim anlayacağınız üzre lisede öss yerine mezun olma derdine düşmüştüm ve en kötüsü okul başarı puanım bundan ötürü çok kötüydü...Liseden sonra bi yıl yine dersaneye gittim ve kamu yönetimi bölümü gelecek kadar puan aldım bu sefer ailem öğretmenlik diye tutturdu lisede dilim yanmıştı hayır dedim karşı geldim onlarda kazandığım bölüme hayır dediler şimdi açıköğretim kamu yönetimi 2. sınıf öğrencisiyim bankacılık hevesine gelince abim bi bankada müdür, mesleği de yakından tanıyabildim ve gerçekten istiyorum kendimi ifade edebileceğim bi meslek...Son olarak,devletin yanlış eğitim sistemi kadar aile müdahalesi de kendi görüşüm tabi bu,özgür benliğin oluşmasını kısıtlıyo bu yüzden bilim insanları ki bu çağda bi ülkenin vazgeçilmez gerekliliğidir ne yazık ki ülkemizin bu konudaki durumu da oratadadır.Bilim, beyin özgürlüdür beyin soyuttur ancak somut bi dünyada nefes alıyo...Temennim somut dünyanın hışımından olabildiğince soyutlayabilir kendini..Ayırdığınız değerli zamanınız ve matematik ile ilgili tavsiyeleriniz için tekrar tekrar tşk ederim.
matcolik
bankacılık bölümümüze bir katkıda bulunmak isterseniz deniz_tanir_35@hotmail.com adresine mail atabilirsiniz.Elimden geldiğince tüm sorularınızı çözüp site içinde yayınlayacağım.İlginiz için ben teşekkür ederim.